Кадетска репрезентација Србије – играчи не старији од 16 година – уписала је нову победу на ФИБА Челенџеру у Новом Саду, пошто је  у другом колу турнира савладала Израел – 80:74 (23:23, 16:14, 25:20, 16:17).

Успели су наши момци да издрже 13 тројки ривала, и то у мечу у коме њих шут и није баш служио – само су три пута погодили са дистанце. Истини за вољу, много мање су шутирали за три од ривала. Важније од тога је што су одлучујућим тренуцима били агресивни на прави начин, добром одбраном отварали себи још боље позиције у нападу и на време сломили ривала.

На жалост,  селектор Драгољуб Аврамовић на овом мечу није могао да рачуна на комплетан тим. Никола Топић вечерас није био у тиму због повреде шаке, док Филип Малешевић није улазио у игру због проблема са скочним зглобом. Све заједно даје још већи значај овој победи Орлића.

Следећи ривал нашег тима – сутра од 20,30 часова – биће селекција Белгије, која после два кола не зна за победу, али која је против Словеније показала да може да буде врло неугодан ривал.

После изједначеног првог полувремена, у коме су оба тима имали периоде добре игре, али у коме је Србија ипак била та која је чешће била у вођству, Израел је после два минута игре у наставку први пут озбиљније запретио и повео 47:41.

Баш тада, Огњен Станковић је покренуо серију Србије, да би поениама Митра Бошњковића Орлићи потпуно окренули ситуацију на терену у своју корист – на четири минута пре одласка на последњу обавезну паузу повели су 55:47. Што у оваквој утакмици јесте била огромна предност. Ускоро смо могли да кажемо и пресудна.

Абулоф јесте тројком прекинуо налет Орлића. Али, само на кратко. Пар минута касније предност Србије је постала и двоцифрена. Поенима Лазара Гачића у 28. минуту, наш тим је отишао на 64:54.

Иако је било јасно да су се изабраници тренера Драгољуба Аврамовића коначно ослободили некакве треме, па и да им је и самопоуздање почело да расте, то није значило да ће Израел одустати од борбе. Почетком последњег периода гости су спустили предност нашег тима на само четири поена – 66:62. Било је јасно да нас чекају врло занимљиви минути. Али, пре свега „тврди” минути.

Србија се одлично бранила, чувала предност. После поена Лазара Тасића за плус девет (74:65), на три минута пре краја, Орлићи су могли мало и да одахну, а када је Митар Бошњаковић погодио за 76:65, стигли су пред врата победе. Само је било потребно да преостала два и по минута остану концентрисани и чврсти у ставу. Нова украдена лопта, промашај, али и офанзивни скок, после свега поени Петра Авлијаша за 78:65, били су јасан сигнал да наши момци знају како треба меч да приведу крају. Издржали су  и последњи налет Израела и први прошли кроз циљ.

Најефикаснији на мечу био је Лазар Гачић са 19 поена, уз 4 скока. Огњен Станковић је додао 17, имао је и 7 скокова. Двоцифрен учинак имао је још Матија Милошевић – 10 поена, уз 6 скокова.

Комплетну статистику можете видети овде.