Мушка кадетска селекција Србије – играчи не старији од 16 година – победом је стартовала на ФИБА Челенџеру у Новом Саду. Тим који води тренер Драгољуб Аврамовић у првом колу турнира савладао је Чешку – 83:52 (21:14, 19:16, 18:7, 25:15)

Следећи ривал Орлића – сутра од 20,30 часова – биће селекција Израела, која је у првом колу Челенџера убедљиво изгубила од Словеније (70:87).

Почетак меча протекао је у изједначеној борби, да би серијом 10:0, Србија већ у шестом минуту стекла двоцифрен капитал – Митар Бошњаковић је погодио за 15:5. Био је то јасан сигнал да су наши момци преузели контролу над утакмицом и да ће они бити ти који диктрирају ритам. Двоцифрену дистанцу су држали и током друге четвртине, када је њихово вођство ишло и на 12 разлике. Међутим, после поена Павла Мишића за 30:18, Чешка је успела да консолидује редове и заостатак спусти на само четири поена – 30:26.

Налет Чеха зауставио је Филип Малешевић, поготком уз фаул, серију су наставили Никола Топић и Лазар Гачић и Србија је вратила двоцифрену дистанцу – 37:26.

За сваку похвалу је начин на који су наши момци одиграли одбрану у трећем периоду, јер су Чехе за девет минута свели на само три поена. На другој страни терена, Орлићи су били убојити и побегли на 25 разлике – 58:33, крај овог дела дочекали 21 корак ближи циљу – 58:37.

Ако је постојао неки ризик да би високо вођство можда могло да утиче на концентрацију наших момака, већ после пар минута игре у последњој четвртини показао се као неоснован. Изабраници тренера Аврамовића не да нису посустали, већ су додали гас, били још чвршћи у ставу, ускоро су побегли и на 31 разлике – Андреј Мушицки је сјајну „крађу“ претворио у лагано полагање за 72:41.

До краја су Орлићи одиграли растерећено, али и даље врло озбиљно и фокусирано. Сви су добили шансу, минутажа је пажљиво дозирана. Ипак је ово тек прво коло.

Најефикаснији је био Никола Топић који је убацио 17 поена, имао 8 скокова и 5 асистенција. Лазар Гачић је додао 15 поена, уз 7 скокова, Петар Авлијаш је бројао до 11 поена и 4 скока, а двоцифрен учинак имао је још Филип Малешевић – 10 поена,  уз 8 скокова.

Комплетну статистику можете видети овде.

Подсећамо, ФИБА Челенџер у Новом Саду један је од три турнира који су квалификациони за пласман на Светско првенство у Шпанији, 2022. Две најбоље екипе из Новог Сада играће на СП.

#Утакмици првог кола ФИБА Челенџера у Новом Саду присуствовали су и Предраг Даниловић, председник КСС, Златко Болић, генерални секретар и Ненад Крстић, потпредседник за мушку кошарку.