Интернационални турнир у баскету 3×3, „Нови Сад Ултра челенџер“ окупиће 16 најбољих екипа из свих земаља света који ће се борити за одлазак на Мастерс турнир у Лозани у августу 2022. године.

У организацији баскет клуба Аваи 3×3, „Нови Сад Ултра челенџер“ одржаће се на Тргу слободе 3. и 4. јуна 2022. Овај баскет спектакл има статус ФИБА челенџер турнира, а најбоље рангирани играчи и екипе на ФИБА 3×3 листи играће на специјално направљеним теренима у центру града са пратећим музичким програмом.

На данашњој конференцији за медије која је одржана овим поводом говорили су члан градског већа за спорт и омладину Града Новог Сада Огњен Цвејтићанин, генерални секретар Кошаркашког савеза Србије Златко Болић и један од организатора и баскеташ Уб 3×3 Марко Бранковић.

– Ми јесмо град баскета 3×3, а јасан показатељ тога су момци из Новог Сада који нас представљају у репрезентацији Србије, освајачи бронзане олимпијске медаље у Токију 2020. Сваки део града има неко светиште где се окупљају момци и играју баскет 3×3 и то је једна лична карта баскета у Новом Саду – истакао је Цвјетићанин.

На челенџеру у Новом Саду учешће ће узети 16 најбољих 3×3 екипа света, од којих неке долазе из Америке (Њујорк Харлем, Принстон, Чикаго), Летоније (Рига), Холандије (Амстердам), Кине и Аустрије.

Генерални секретар Кошаркашког савеза Србије Златко Болић рекао је да су изузетно почаствовани што се један овакав турнир организује у Србији, с обзиром на то да је челенџер по јачини и квалитету иза мастерс турнира најјачи турнир који ФИБА додељује локалном организатору.

– Кошаркаши савез Србије са свим регионалним савезима придаје велику пажњу 3×3 баскету кроз наша такмичења, кроз наше активности и активности репрезентације и резултате које Кошаркашки савез Србије има. Сигурно да нам много значи што је овај турнир у Новом Саду, јер набољи баскеташи долазе из Новог Сада.

Центар Новог Сада 3. и 4. јуна красиће издигнути терен на чије трибине стаје 1.300 људи, а публика која не буде нашла место на трибинама моћи ће да прати мечеве преко великих екрана постављених надомак терена.

Србију ће на „Нови Сад Ултра челенџеру представљати Уб 3×3 и Лиман 3×3.

– Нама као тиму Уб припала је част и привилегија да организујемо овако престижан турнир и овом приликом позивам публику да дође у што већем броју да нас подржи. Биће загарантована добра забава, одличан баскет и надамо се повољни резултати за српске тимове на турниру – закључио је Марко Бранковић, један од организатора и баскеташ екипе Уб 3×3.

Генерални спонзор догађаја је Ултра енерџи дринк, док су покровитељи турнира Министарство омладине и спорта, Покрајински секретаријат за спорт и омладину и Град Нови Сад, а подршку су пружили Кошаркашки Савез Србије, Кошаркашки савез Војводине и компанија „Нинамедиа“.