На данашњи дан, пре тачно четрдесет година, мушка кошаркашка репрезентација наше земље постала је oлимпијски шампион! Незаборавни „плави“ тим, који је са клупе предводио селектор Ранко Жеравица, чинили су: Андро Кнего, Драган Кићановић, Рајко Жижић, Миховил Накић, Жељко Јерков, Бранко Скроче, Зоран Славнић, Крешимир Ћосић, Ратко Радовановић, Дује Крстуловић, Дражен Далипагић и Мирза Делибашић.

До oлимпијског злата, репрезентација СФР Југославије је стигла без пораза, уз максималних осам победа. У првој фази такмичења, „плави“ су у Групи Б савладали Сенегал (104:67), Пољску (129:91) и Шпанију (95:91) и тако се квалификовали у финалну групу коју су чиниле по две првопласиране екипе из све три групе на турниру.

У финалној групи, наш тим је био бољи од Италије (102:81), затим Кубе (112:84), Совјетског савеза (101:91) и Бразила (96:95), па је на тај начин изборен пласман у финале, које је одиграно 30. јула 1980. у „Олимпијској дворани“. Ривал „плавима“, поново је била Италија, а наш тим је као и пет дана раније извојевао победу (86:77) и на тај начин освојио олимпијско злато.

Доминацију нашег тима на Олимпијским играма у Москви, на свој начин потврђује и укупна кош ралика од +148 (825:677)

Кошаркашки савез Србије се са поносом сећа успеха из Москве и од срца честита јубилеј освајачима златне медаље, односно њиховим породицама! Слава олимпијских шампиона је вечна!