Њујорк Никси, односно ђаци Основне школе „Мајка Југовића“ из Београда, нови су шампиони Јуниор НБА лиге Србије 2022! Они су у великом финалу на теренима Црвене звезде на Малом Калемегдану, у предивном кошаркашком амбијенту, савладали екипу Бруклин Нетса (ОШ „Ђура Даничић“ из Новог Сада) резултатом 46:24.

У мечу за треће место, Атланта Хоукси (ОШ „Данило Киш“ из Београда) су савладали Шарлот Хорнетсе (ОШ „2. Октобар“ из Зрењанина) са 39:28 и освојили бронзане медаље.

Пре тога, Њујорк је у полуфиналу победио Атланту 50:36, а Бруклин је био бољи од Шарлота 21:19.

КОМПЛЕТНУ ФОТО ГАЛЕРИЈУ СА ФИНАЛНОГ ДАНА МОЖЕТЕ ВИДЕТИ ОВДЕ

https://disk.yandex.com/d/dbTpaho0LVek4w

У сјајној атмосфери на Калишу уживали су и генерални секретар КСС Златко Болић, директор мушке сениорске репрезентације Србије Драган Тарлаћ, бивши репрезентативци и амбасадори Јуниор НБА лиге Душко Савановић и Игор Ракочевић, представник кошаркашких операција НБА Европа Адриан Карион Армас, председник КСБ Бошко Аџић и први човек Јуниор НБА лиге Србије Бојан Поповић, који су уручивали све појединачне награде, медаље, пехаре и прстење најбољима.

Никола Јовановски из Индијане (ОШ „Јожеф Атила“ из Новог Сада) највише је показао у такмичењу у вештинама међу дечацима, а финалиста је био Петар Ђуровић из Атланте (ОШ „Данило Киш“ из Београда).

Мила Стошић из Феникса (ОШ „Бубањски хероји“ из Ниша) била је највештија девојчица на полигону, а у финалу се такмичила са Милицом Лукић из Јуте (ОШ „Душко Радовић“ из Београда).

Мила Стошић, чланица Феникса (ОШ „Бубањски хероји“ из Ниша) је била најбољи шутер, док је финалиста био Никола Јовановски из Индијане (ОШ „Јожеф Атила“ из Новог Сада).

Четири дечака и једна девојчица су се посебно истакли током ове сезоне, а посебно у плеј-офу и на финалном дану. Игром и понашањем на терену, место у најбољој петорци лиге заслужили су Данило Стојановић из Њујорка (ОШ „Мајка Југовића“ из Београда), Милош Косановић из Бруклина (ОШ „Ђура Даничић“ из Новог Сада), Вања Аћин из Шарлота (ОШ „2. Октобар“ из Зрењанина), Петар Ђуровић из Атланте (ОШ „Данило Киш“ из Београда) и Милица Крстић из Њујорка (ОШ „Мајка Југовића“ из Београда).

Пехар за најбољег шестог играча добио је Лазар Мастиловић из Њујорка (ОШ „Мајка Југовића“ из Београда).

Награду за играча који је током лиге највише напредовао добио је Новак Мајкић из Шарлота (ОШ „2. Октобар“ из Зрењанина).

Играчица која је током сезоне највише напредовала је Милица Крстић из Њујорка (ОШ „Мајка Југовића“ из Београда).

Најбољи дефанзивац сезоне је Матија Стошић из Атланте (ОШ „Данило Киш“ из Београда).

За најбољег саиграча изабрана је Луна Јовановић из Бруклина (ОШ „Ђура Даничић“ из Новог Сада).

Ове године, додељене су и посебне награде које носе назив „Her time to play”, које представљају иницијативу и подстрек да се што више девојчица укључи у спорт и кошарку, а добитници су Сташа Васиљевић из Атланте (ОШ „Данило Киш“ из Београда), Милица Крстић из Њујорка (ОШ „Мајка Југовића“ из Београда), Анђелија Јовановић из Голден Стејта (ОШ „Свети Сава“ из Београда), Ива Шешум из Јуте (ОШ „Душко Радовић“ из Београда) и Мила Стошић из Феникса (ОШ „Бубањски хероји“ из Ниша).

Најбољи стрелац лиге је Вања Аћин из Шарлота (ОШ „2. Октобар“ из Зрењанина).

МВП играч финала је Данило Стојановић из Њујорка (ОШ „Мајка Југовића) из Београда).

Посебне награде КСС и Удружења кошаркашких тренера Србије добили су и тренери четири првопласиране екипе Борислав Мајсторовић из Шарлота (ОШ „2. Октобар“ из Зрењанина, Миљан Терзић из Атланте (ОШ „Данило Киш“ из Београда), Душан Цветичанин из Бруклина (ОШ „Ђура Даничић“ из Новог Сада) и Данко Бјеличић из Њујорка (ОШ „Мајка Југовића“ из Београда).

Плакету КСС за партнерство у организацији Јуниор НБА лиге Србије 2022. добио је представник НБА Европа Адриан Карион Армас.

Завршница такмичења под окриљем КСС и европског огранка НБА показала је да је организација ове лиге пун погодак.