Легендарни репрезентативац наше земље, двоструки шампион Европе из 1991. и 1995. године, Зоран Сретеновић, преминуо је данас у Београду. Истински великан југословенске кошарке, доживео је овог поподнева срчани удар од којег није било опоравка.

Зоран Сретеновић је рођен 5. августа 1964. године у Београду. Своју професионалну каријеру, почео је у Црвеној звезди, одакле је прешао у Југопластику (касније ПОП 84) са којом је освојио три титуле шампиона Европе. У свом трећем финалу, против Барселоне 1991. године Сретеновић је постао једини Европљанин икада који је одиграо свих 40 минута меча за шампионску титулу.

Након Југопластике, Сретеновић је играо још и за Бамберг, Антиб, Партизан, Боровицу из Руме, Црвену звезду, београдски Раднички и Стал из Острова, где је и завршио каријеру.

У дресу репрезентације СФР Југославије, Зоран Сретеновић је био део „плавог тима“ који је 1991. суверено дошао до титуле шампиона Европе у Риму. Четири године касније, Сретеновић је носио дрес СР Југославије у походу на чувено европско злато из Атине 1995.

По завршетку играчке каријере, Зоран Сретеновић је радио као тренер у подгоричкој Будућности, затим Хемофарму, Железничару из Инђије два пута, Игокее, Војводине, Полфарма из Гдањска, АЗС-а и Стала из Острова.

У својој богатој каријери, Сретеновић је три пута био клупски првак Европе, два пута првак Старог континента са репрезентацијама СФР Југославије и СР Југославије, четвороструки клупски првак старе Југославије, двоструки освајач купа СФРЈ, победник Купа Немачке и победник Купа СР Југославије.

Кошаркашки савез Србије изражава дубоко саучешће породици, пријатељима и свим клубовима у којима је Зоран Сретеновић играо или радио као тренер.

Кошаркашки савез Србије обавештава јавност да ће комеморација легендарном Зорану Сретеновићу бити одржана у уторак, 3. маја од 11.00 сати у просторијама Кошаркашког савеза Србије, у Сазоновој 83.

У уторак 3. маја у 13,30 одржаће се опело, а сахрана je у 14,00 сати на Kумодрашком гробљу у Београду.