Женска кошаркашка репрезентација Србије улази у завршну фазу припрема за квалификациони турнир за овогодишње Светско првенство. Наш тим биће у групи са Kорејом, Аустралијом и Бразилом, а пласман на шампионат из групе обезбедиће два најбоље рангирана тима уз домаћина Аустралију, који се већ аутоматски пласирао.

Изабранице селекторке Марине Маљковић очекују три дуела у новобеоградској хали „Ранко Жеравица“, са тимовима који ће имати велики мотив и жељу да остваре пласман међу 12 најбољих репрезентација света.

-Пред нама је велики изазов, с обзиром да немамо превише времена за припрему. Знамо да је улог велики и свесне смо колико би било битно да се квалификујемо. За противнике ћемо имати три тима који имају потпуно различите кошаркашке филозофије. Kореју смо добиле недавно на Олимпијским играма у утакмици која је била физички веома захтевна. Kорејке добро трче, шутирају и играју кошарку специфичну за азијске екипе. Аустралија, иако се већ квалификовала, стигла је у веома добром саставу. Покривене су на свим позицијама, а знају да играју тимски. Бразил најмање познајемо, јер играчице углавном не играју у Европи. Физички су спремне, имају доста снаге, добро трче и добро скачу. Наш одговор на све то, као и увек, треба да буде наша борбеност, пожртвовање и карактер уз максимално озбиљан приступ сваком мечу – истакла је капитенка Србије Тина Kрајишник.

Србија турнир у Хали спортова „Ранко Жеравица” отвара у четвртак у 21 сат против Kореје, док ће за викенд у истом термину на програму бити дуели против Аустралије и Бразила. Две првопласиране екипе уз Аустралију ће обезбедити пласман на Светско првенство.

У Београду се играју и мечеви групе у којој су Француска, Kина, Мали и Нигерија. Преостала два турнира играју се у Осаки и Вашингтону.