ЦРВЕНА ЗВЕЗДА МТС – АРТ БАСКЕТ 90:71 (23:18, 25:20, 19:23, 23:10)

Кошаркашице Црвене звезде мтс савладале су у великом финалу Арт Баскет и заслужено освојиле Куп Милан Цига Васојевић у Нишу!

Одлично су црвено-беле отвориле меч, веч после два минута повеле 8:0 после тројке Јанковић. Брзо је Арт ухватио прикључак и у 4. минуту смањио на 6:10, али је Елиот казнила нову грешку ривала и повећала на 14:6, нешто касније и на 17:9. Држала је Звезда од пет до осам поена вишка до тројке Стефановић и поена Митровић за 16:17 у 9. минуту. На истеку првог периода, црвено-беле су имале 23:18.

Боље је Звезда кренула и у другој деоници, повела 27:18, а после тројке Мишељић у 14. минуту стигла и до прве двоцифрене предности – 36:24, па је тренер Арта Видосављевић морао да реагује тајм-аутом. Лако су црвено-беле долазиле до поена, Арт у овом периоду није имао решење у одбрани, а после тројке Авлијаш у 17. минуту било је и „плус 14“ – 47:33, а на полувремену 48:38.

Трећа деоница почела је у знаку Арта, који се после тројке Чолић и двојке Митровић, а онда још једне тројке Чолић у 24. минуту, потпуно вратио у меч – 48:50. Међутим, уследила је серија Звезде 8:2 преко сјајне Елиот (58:50), али је Росић држала равнотежу. До краја треће деонице водила се жестока борба за сваки поен, да би после 30 минута било 67:61 за екипу тренера Вуковића.

Када је Недељков после минут игре погодила за три, Звезда је поново имала „плус девет“ – 72:63. Када је Недељков поново погодила тројку два минута касније, донела је великих 76:63. И трећу тројку пет минута пре краја погодила је Недељков – 79:65, покушавао је Арт, али није имао одговор. Када је Катанић погодила за три и огромних 84:67 на мање од три минута пре последње сирене, било је јасно да ће Црвена звезда освојити Куп Милан Цига Васојевић.

Комплетну статистику можете видети овде

https://lige.kss.rs/kup/kup-milan-ciga-vasojevic/

# Финалу Купа Милан Цига Васојевић присуствовали су председник КСС Предраг Даниловић, потпредседница КСС за женску кошарку Ана Јоковић и потпредседник за такмичења Душан Пројовић.

# Финални меч посматрали су и кошаркаши у колицима ККК Наис из Ниша.

ДОДЕЛА НАГРАДА

# Кошаркашки савез Србије доделио је организатору финалног турнира купа граду Нишу и Спортском савезу Ниша плакету-захвалницу за сјајну организацију финалног турнира и изузетан домаћински однос према свим актерима: клубовима учесницима, службеним лицима, гостима и представницима Кошаркашког савеза. Плакету је генералном секретару Спортског савеза Ниша Предрагу Пржићу уручила бивша репрезентативка Сања Рељић.

# Пригодне плакете судијама и делегату уручио је комесар Купа Бранко Алексић.

# Најбољи стрелац финалне утакмице је Марта Митровић из Арт Баскета која је постигла 25 поена. Награду плакету доделила јој је Сузана Рајковић Лилић, бивша репрезентативка из Ниша, баш као и поклон ваучер за продужени викенд у хотелу „Стара планина“.

# Најбоља играчица финалне утакмице је Кендриан Елиот из Црвене звезде, која је остварила 32 индексних поена. Награду плакету доделила јој је бивша репрезентативка Милена Вукићевић, као и поклон ваучер за продужени викенд у хотелу „Стара планина“.

# Сребрне медаље финалисти купа екипи Арт Баскета доделили су син Милана Васојевића Борис и бивша репрезентативка Весна Жугић.

# Златне медаље победнику купа екипи Црвене звезде мтс доделили су Борис Васојевић и бивша репрезентативка Марина Милојевић.

# Пехар у трајно власништво победнику Купа Милан Цига Васојевић за 2022. годину, екипи Црвена звезда мтс доделио је председник КСС Предраг Даниловић,

# Велики прелазни пехар победнику Купа Милан Цига Васојевић за 2022. годину екипи Црвена звезда мтс доделио је председник КСС Предраг Даниловић.

ИЗЈАВЕ

Нађа Недељков, играчица Црвене звезде мтс

– Прво бих честитала домаћину на одлично организованом турниру. Што се тиче финала, мислим да смо боље почеле, биле смо концентрисане, урадиле смо све што је био договор у свлачионици. Све смо испоштовале што се видело на резултату. Како смо почеле, тако смо и завршиле утакмицу.

Драган Вуковић, тренер Црвене звезде мтс

– Хвала граду Нишу и организатору КСС на овако добро организованом такмичењу. Куп је специфично такмичење, волим ово такмичење јер има посебну драж. Игра се на једну утакмицу, овде немате право на грешку. Побеђује онај ко има све победе. Спремали смо се за ову утакмицу можда и више него за полуфинале, мада је то могло да се изјалови, па да Арт не буде у финалу. То смо показали на утакмици, где смо играли на моменте јако добро, па мало падали, дизали се. Пошто је ово спорт, ово је игра, сасвим је нормално да резулат иде горе-доле. Битно је ко је у коначном збиру имао највише поена. Честитао бих свим екипама које су учествовале на турниру јер су показале завидан ниво квалитета игре. А све то нам је потребно да бисмо подигли нашу кошарку на виши ниво. Честитао бих својим играчицама које су одрадиле наш договор. Било је ту и мањих грешака, али, кажем, ово је игра, ово је спорт. Грешке су саставни део спорта. али смо одрадили све и показали карактер да победимо, заслужено и да освојимо Куп.

Адријана Ђоковић, играчица Арт баскета

– Отвориле смо лоше утакмицу. То је прво, све је кренуло одатле. Касније смо то стизале, али када год смо смањиле разлику, оне су нам опет измицале. Кроз целу утакмицу су, некако, имале више енергије него ми. Никако нисмо могле ни у каквом смислу да их пресечемо. Биле су много боље у офанзивном скоку. Одатле су нам дале и највише поена. Ту се види највећа разлика. Честитам им на борби и на победи.

Милан Видосављевић, тренер Арт баскета

– Честитао бих екипи Црвене звезде на освојеном Купу. Сасвим заслужено. Ми нисмо били на нивоу на каквом знамо да будемо. Лоше смо почели, дозволили врло лаке поене екипи Звезде. Цело прво полувреме имали смо малих проблема у одбрани од пика. Примили смо 48 поена за полувреме, што је за једно финале стварно много. У трећој четвртини смо успели да пронађемо нашу игру. Спустили смо у више наврата на два поседа, неких четири поена. Трећа четвртина се завршила шест разлике за њих, али онда нам је нестало снаге и концентрације, пре свега. Допустили смо неке отворене шутеве Звезди, што су оне, наравно, знале да казне. Нисмо добро затворили рекет. Из тога смо примили 20 поена. Ми смо, из другог поседа, нажалост дали само четири. Што је разлика 16 поена и што је много за овакву утакмицу. Захвалио бих се на организацији и свему. Потрудили су се да нам буде веома угодно овде. Почев од редара на улазу, па до свих осталих људи. Стварно је органзиација била на врхунском нивоу. Ниш је познат по организацији оваквих такмичења. Стварно су још једном то одрадили на врхунском нивоу. И хвала још једном.